Vasúti járműszerkezetek

A 19. században George és Robert Stephenson a Rocket nevű kezdetleges vasúti járművének hatására, a világon gyorsan kezdtek terjedni a különféle nyomtávú vasutak. A vas úton közlekedő járművek futóművei úgy vannak kialakítva, hogy azt a pálylán tartsák. ez a kerékpáron a nyomkarima. Ez leginkább akkor fontos mikor a vonat ívben halad. Mivel a kerekek felülete kúposra van esztergálva, ezért egyenes pályaszakaszon a nyomkarima nem ér hozzá a sín koronájához.


Kezdetekben kéttengelyű járműveket fejlesztettek ki, amelyek hátránya az volt, hogy a kisebb sugarú ívekben megszorultak, és az akkori pályákon egyáltalán nem közlekedtek biztonságosan. Ennek kiküszöbölésére alkották meg a forgóvázakat. Ezek egyszerű szerkezetek lemezekből összehegesztett keretek. A forgóváz tartja helyén a kerékpárokat, ez kapcsolódik a mozdonyszekrényekhez és a kocsik felépítményéhez.

A maiakhoz hasonló forgóváz felépítést Amerikában használtak először, kényelmesebbé téve az utazást. A forgóvázak kerékpárokból, azok csapágyait összekötő gerendázatból és ezeket rugózva áthidaló himbagerendából áll.

 

Az 1900-as években mérnökök kísérleteik során teljesen átalakították a mai értelemben vett vasúti járműveket. Ez azt jelentette, hogy ki akarták iktattni a forgó tömegeket. Ezt úgy sikerült megvalósítaniuk, hogy a motorvonatba és a pályába is elektromágnest építettek. A bekapcsolt mágnes felemelte a szerelvényt ami azonnal indulhatott is. Ennek a vasútnak a neve: Maglev.  Ezen az oldalon olvashat róla többet.

 

A vasúti ütközőkről egy kicsit bővebben itt.

Szavazás

Mekkora a V43-as sorozatú mozdony tömege?
80 t
123000 t
45 t
Asztali nézet